Tuesday, 5 May 2015

Ba-Ba-Ba


le mau

"Weh, bukan dulu korang rapat ke?"

"Selain transformers, manusia juga berubah-ubah ."

Okeh .

Aku tahu agak klise .

And this conversation actually don't even match with the story ?

Kah .

But, who cares ?

*Jejoget*



***
30 April 2015, Lapangan KUL (shortform Kolej lewls)



"Diploma in Civil Engineering and Quantity and Surveying how much ?"

"Around 30 something miss, it might can reach around 40 if not mistaken ."

"Okeh, kalau macam tu bahagi kepada sepuluh orang satu kumpulan ."

Dan bebudak muhandis dan QS pun bergeraklah mencari kumpulan masing-masing .

Pusing pusing .

Pening .

Nak masuk group mana ni ? Aiyok . 

Aku bukan berapa sangat, dengan depa . Er .

"Lisa masuk group mane?"

"Aku tatau nak masuk mana . Kah ."

"Haaa  . Jom masuk dengan kitorang sekali ."

"Okeh bereh ."

Field work .

Levelling dan traverse .

(budak Civil Engineering, Quantity and Surveying tahu lah term ni)

Untuk esaimen bagi subjek Site Surveying Procedures .

Minggu kedua, berdiri di bawah hangat matahari lebih kurang tiga jam buat benda yang aku rasa, tak masuk akal .

Sebenarnya sangat penting, untuk menentukan ketinggian sesuatu lapangan untuk memulakan projek membuat jalan raya, bangunan dan etc . (rasa macam salah je part ni em)

Subjek ni buat aku berazam tidak dan will not even a second kerja dengan Jabatan Kerja Raya (JKR) . Masyaallah, kerja kerajaan tu ? Pfftt .

Klise .

Kerja aku untuk this field work as a staff yang pegang satu ruler yang diguna untuk buat ukuran while there will be one person yang akan guna satu equipment dari satu jarak yang ditetapkan untuk ambil kiraan .

Then . . . .

"Sekarang paham sudah kamu kan macam mana bangla-bangla buat kerja ?"

"Hahaha . Sengal ah kau Jib ."

"Lysha, aku cakap betul lah . Macam bangla ."

"Si Lisa tu dah macam nak rebah je aku tengok . Bangla Lisa, okeh ?", sambil tayang ibu jari .

"Baling gak benda ni dekat kau . Hahahaha ."

Aku ikut sama gelak .

Gelak dengan lawak member satu group .

But then .

Pappp .

Sebenarnya, sentap .

Bangun .

Em .

Bangla .

They should be given the title of E N G I N E E R . 

They being much talented with this kind of jobs instead of us that still searching and keep learning (and I am boring) with all of these, they might do not have any Diploma, of Degree or might Master and PhD but you know what, Subhanallah . 

Depa yang kita dok panggil bangla yang selalu kita nampak dekat construction sites, yang buat highway yang terer handle those jentera jentera tu, yang tahu ratio nak buat konkrit, yang tahu lagi pakar dan terer pasal aggregates bitumen bagai . Pehh, tu semua sebenarnya engineer .

Actually .

Yes .

Indeed .

(Aku belajar all these things then I am do really impress .)

Bukan nak banggakan depa .

Tak (sebab depa pendatang but they do come mesia untuk cari rezeki dari Allah Taala dengan permit okeh lah tak kesah )

Nilai .

Yes .

Nilai menghargai akan sesuatu .

We (mostly Malay) will end up kutuk ni kutuk tu hina ni hina tu .

I'm asking .

Did our most beloved Prophet Muhammad SAW did teach us to tease other people like that ?

No. right ?

Did our most beloved Prophet Muhammad SAW did teach us to abandon other people which are different from us ?

No, right ?

Cuba kita muhasabah .

Kita pandang diri kita, dan bayangkan kita berada di tempat mereka .

Kena kutuk .

Kena hina .

Kadang kena maki pun ada .

Ouch .

Sakit kan ?

*betulkan tudung*

Sebagai seorang Islam yang mengaku memiliki Allah sebagai Tuhan dan bersaksi bahawa Nabi Muhammad sebagai pesuruh Tuhan; Allah kita seharusnya sentiasa melampiaskan nilai nilai penuh keimanan dan ketakwaan terhadap insan insan sekeliling kita tidak kira walau berbeza agama, bangsa dan lainnya kerana itulah yang dituntut agama . Tunjukkan benda yang baik baik saja .

Dan dalam agama, dia; bangla yang tadi kita hina atas sebab pandangan kita yang merasakan kerja yang dia buat tu kotor adalah saudara kita .

Dia perlukan kita .

Kita perlukan dia .

Saling melengkapi .

Bukan diguna nama mereka untuk buat lawak tak semena dan andai mereka dengar, terasa hati mereka . Dosa tu . Tahu ?

The Prophet PBUH said,

"If anyone fulfills his brother's needs, Allah will fulfill his needs; if one relieves a Muslim of his troubles, Allah will relieve his troubles on the Day of Resurrection" (Sahih Bukhari and Muslim)

See ?

Sengih .

Berpada dalam menilai .

Berjaga dalam berkata .

Bangkit jadi manusia berguna .

Bukan update burung kicau, muka buku, wecek dan status wasep bagai dengan ayat jiwang nak muntah, sebar aib orang sini sana, hu ha hu ha bash golongan ni golongan tu .

Sedar .

Kita ni hamba .

Hamba yang perlu Dia .

Kalau hamba buat cara hamba .

Jangan jump out dengan assumptions yang bisa menyakitkan mana mana pihak .

Sebab kita hamba, yang menilai hina kah tidak seseorang tu cuma Allah saja .

Nilai takwa kita hanya Allah saja tahu hakikatnya .

Bersederhanalah pabila bermain dengan lidah .

Sayangi diri, hargai orang sekeliling .

Jangan nanti bila hilang baru menyesali .

Tapi kalau depa sendiri nak pergi, biar . Allah dah atur yang lebih baik .

Okeh .

Ni klise .

Agak, kalau bangla yang kita selalu pandang sinis tu tak mai Malaysia ada tak masyarakat bangsa kita yang buat kerja tu semua ?

Ada .

Pada mereka yang tahu menilai erti menghargai .

Mari .

Berkasih sayang sesama kita kerana-Nya .

 Eh .

Klise ke ?

Em .



"Tiga perkara, yang barangsiapa memilikinya, dia dapat merasakan manisnya iman, iaitu cinta kepada Allah dan Rasul melebihi cintanya kepada selain keduanya; cinta kepada seseorng hanya kerana Allah dan membenci kekafiran sebagaimana dia tidak mahu dicampakkan ke dalam api neraka."
(Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)

1 comment:

  1. Assalamualaikum..dh lama dh follow blog awk..your word..rasa macam.. whoaaaaaaaaaaa...macam mana dpt buat ayat cm tu..??keep on blogging ya..sebab sy sentiasa jd pembaca..

    ReplyDelete